Dokumenti

Zagreb kao otvoreni i uključivi grad

Mapiranje

Do kvalitetnijeg raspolaganja prostornim resursima

Piše: Antonija Komazlić

Od početka razvoja civilne scene u Zagrebu jedno od ključnih pitanja je ono osiguravanja prostora za djelovanje udruga, klubova i inicijativa.

Potencijal preskočenih prostora

Piše: Antun Sevšek

U Zagrebu je u posljednjih petnaestak godina regeneriran ili obnovljen, parafrazirajući eufemizme za uspješno realizirane investicije u brownfielde, velik broj “preskočenih” prostora.

Kronika jednog propadanja

Piše: Lidija Knežević

Što gradska uprava namjerava učiniti s velikim i atraktivnim prostorom bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87 i dalje ostaje potpuno nepoznato.

Između privatnog, javnog i neodređenog

Piše: Lidija Knežević

Od 2008. do 2013. godine ulična i dvorišna zgrada bivše Vojne bolnice Zagreb zjape prazne, a od tada – uz tek povremena i privremena događanja – nije donesen konkretan plan njene namjene.

Upravljanje prostornim resursima za pozitivne društvene promjene

Piše: Ana Abramović

Polazeći od ideje uspostavljanja novih demokratskih praksi, socijalne uključenosti i gospodarskog razvitka, nove mogućnosti društvenog razvoja zanimaju nas u aktualnom kontekstu gradova koji potiču propadanje i privatizaciju svojih prostornih resursa nasuprot zalaganju za pravo pristupa tim resursima i razvijanju modela njihovim zajedničkim upravljanjem.

Primjeri društveno-kulturnih centara

Piše: Ana Abramović

Do stvaranja novih prostora zajedničke društvenosti dolazimo kroz konceptualiziranje modela novih društveno-kulturnih centara te brojne napore koji se posljednjih godina ulažu u pronalaženje održive financijske infrastrukture za izgradnju takvih centara u postojećim, ali i napuštenim i devastiranim objektima vojne i industrijske baštine.

Video materijali