ŠPUD – INDIJA@75

ISO– Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
Trg Republike Hrvatske 11, Zagreb
pon–pet: 11–19 sati
e-mail: izlozbenisalon.izidorkrsnjavi@gmail.com
web: ss-primijenjenaumjetnostidizajn-zg.skole.hr
fb: @isospud

Kako se u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna već puno puta do sada pokazalo, najbolji način za spojiti teoriju i umjetničku praksu jest kroz konkretan projekt ili natječaj. Ništa ne priprema učenike tako dobro na realan život dizajnera, koji ih čeka nakon škole, kao projekt u kojem mogu sudjelovati kroz cijelokupni proces od zadatka do “nagrade”. Zadnja takva prigoda ukazala se kroz likovni natječaj Veleposlanstva Indije u Zagrebu – INDIJA@75.

Povodom proslave sedamdeset pet godina Indijske nezavisnosti, veleposlanik Republike Indije, Njegova Ekselencija gospodin Raj Kumar Srivastava pozvao je učenike viših razreda osnovnih škola i svih razreda srednjih škola Republike Hrvatske na ovaj likovni izazov. Ideja veleposlanstva bila je da učenici kroz likovni rad iskažu svoje misli i vizije o Indiji od perioda ostvarivanja nezavisnosti do danas.

Profesori 2 odjela zagrebačkog ŠPUD-a, Odjela grafike i Odjela unutrašnje arhitketure dali su se na posao i kroz mentorski rad s učenicima razradili temu idejno i likovno kroz veliki broj vrlo kvalitetnih radova. Najbolja 36 rada poslana su u veleposlanstvo, koje je ubrzo odgovorilo pismom neskrivenog oduševljenja. Sam veleposlanik u pismu zahvale nam je javio kako je očito da radimo s nadarenim, kreativnim i maštovitim učenicima te nas s oduševljenjem obavijestio da su tri najbolja rada na natječaju upravo likovna ostvarenja đaka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna . Izrazio je želju da uz pridržavanje svih epidemioloških mjera posjeti školu i osobno uruči nagrade. Naravno
da je organizacija posjeta tako visokog predstavnika jedne kulturno i umjetnički bogate zemlje predstavljala iznimnu čast.

Obrativši se učenicima čiji su radovi sudjelovali na natječaju, veleposlanik je rekao kako je njihova umjetnička izvrsnost i raznolikost
znanja o Indiji vidljiva kroz svih 36 radova. Zahvalio im se na sudjelovanju i izrazio nadu da će projekti poput ovoga još više zbližiti naše zemlje, osvrnuvši se na dugu povijest prijateljstva kroz pozitivan pokret Nesvrstanih, ali i onaj manje formalni kroz utjecaj koju je indijska filozofija, duhovnost i praksa joge ostavila na našu zemlju.

Proglasivši tri prvonagrađena rada (naime sva tri su im bila jednako dobra), veleposlanik je čestitao nagrađenim autorima Enei Knežević, Karlu Budenu, Lori Jendriš, i njihovim mentorima, Damiru Brčiću i Andri Grdiniću. Radovi su također otisnuti na 1000 majica čime će se obilježiti početak proslave 75 godina Indijske nezavisnosti, a biti će dijeljene kao poklon Veleposlanstva Indije do same svečane proslave 15. kolovoza 2022. godine. U samoj Indiji rad učenika Karla Budena toliko dobro prihvaćen da su ga uvrstili u izbor radova koji se natječu za međunarodni službeni logotip INDIA@75 od strane Indijske vlade.

Srđan Jelisić

Učenici autori:

Estera Balog, Gabrijela Benko, Karlo Buden, Petra Cesarec, Jelena Draženović, Sara Fakin, Erik Hrebinec, Tara Ivančev, Lora Jendriš, Enea Knežević, Ena Kovačić, Dora Kiš, Matej Kociper, Luna Krlin, Viktor Lužnik, Lucija Marić, Pia Palić Jarec, Ivana Papić, Vid Pavlić, Noa Pisačić, Dominik Pleše, Borna Smolčić, Mihaela Spiegel, Katarina Stjepić, Ana Štritof, Ana Švaljek, Sara Tolić, Mihaela Toth, Elena Zadravec, Nika Zdunić

Izložba je i dio aktivnosti Platforme Upgrade i kampanje Svijet u Zagrebu, Zagreb Svijetu. Platforma Upgrade zalaže se za razvoj otvaranja interkulturnog društvenog centra koji kroz inovativne i kreativne prakse odgovara na potrebe lokalne zajednice i šireg civilnog društva, ali i na aktualne društvene i kulturne izazove grada Zagreba.

ISO – INDIJA@75 deplijan

 

The event is finished.

Datum

17. lipnja 2021. - 16. srpnja 2021.
Expired!