Vrelo zvuka: Dunja Knebl i Kololira + gosti

Novo izdanje Močvarinog Vrela zvuka u sklopu projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi donosi koncert Dunje Knebl i Kololire, na kojem će im se pridružiti novo ime na domaćoj world music sceni, duo Dunjaluk.

Predstavljati Dunju Knebl i nema baš pretjeranog smisla. S obzirom na sve što je napravila za hrvatsku tradicijsku glazbu nije je preambiciozno nazvati “divom”, samo kada ta riječ ne bi pomalo imala negativne konotacije. Dunja Knebl od početka svojeg rada neumorno stvara nove materijale u kojima nas je do sada uglavnom vodila putevima hrvatske tradicijske glazbene ostavštine, ali sada nam predstavlja nešto novo.

Dunja Knebl i Kololira surađuju od 2013. kada je objavljen njihov prvi album “Tamo doli”. Slijedio je “I Mara i cvjetje” dvije godine kasnije, a početkom svibnja ove godine Geenger Records je objavio njihov treći rad nazvan “Tamo gori”. Na njemu je Dunja po prvi put u “grupnom” angažmanu snimila ono što je nagovijestila 2014. trilogijom albuma “From Over There To Over Here” – tradicijske pjesme iz cijelog svijeta.

Tako nas Dunja Knebl i Kololira na “Tamo gori”, osim Hrvatske, vode u Ukrajinu, Veliku Britaniju, Rusiju, SAD, Austriju te Bosnu i Hercegovinu. To putovanje je protkano sjajnim aranžmanima, odličnom produkcijom koju potpisuje Doringo, ali prije svega predivnom atmosferom. Dunja i Kololira sjajno funkcioniraju, a iako je došlo do promjene u članstvu Kololire koja je uvjetovala i promjenu zvuka, Danijel Maoduš, Hrvoje Ban, Hrvoje Sudar i Roko Margeta su se savršeno uklopili u Dunjin izričaj i senzibilitet te uistinu stvorili jedinstven album.

Bogatstvo albuma “Tamo gori” očituje se i u svoj sili instrumenata koje su Dunja Knebl i Kololira koristili na ovom albumu. Dunja, osim što pjeva svira i gitaru te frame drum, a popis ostalih instrumenata je uistinu impresivan – gitara (Danijel Maoduš), harmonika, blok-flauta, frame drum, perkusije (sve Hrvoje Ban), violina, buzuki (Hrvoje Sudar), indijski harmonij, razne frulice, tapan, perkusije, frame drum (Roko Margeta).

“Tamo gori” je već dobio odlične kritike u hrvatskim, ali i regionalnim medijima. Dubravko Jagatić ga je u Nacionalu nazvao “ozbiljnim izlaskom na globalnu world music scenu”, od Horvija na Terapiji je dobio čistu “desetku”, a na stranici World Music Asocijacije Srbije Marija Vitas je Dunju nazvala “jednom od najvećih world music glazbenica na prostoru bivše Jugoslavije”.

Prvu priliku da uživo čujete novo glazbeno putovanje Dunje Knebl i Kololire imat ćete u Močvari, klubu s kojim je Dunja usko povezana i u kojem je ispisala neke stranice svoje karijere, ali i same Močvare, koje će zauvijek ostati upamćene. Ne sumnjamo da će i ovaj koncert biti jedan od njih.

DUNJALUK (Zagreb)

Posebni gost ovog koncerta je duo Dunjaluk, novo ime na domaćoj world music sceni, ali iza kojeg stoje dobro poznati glazbenici – Dunja Bahtijarević (Kazan, Mimika, Chant Électronique) i Luka Čapeta (MILK, Mary May, Duetto Chapetlewsky). Njih dvoje svoj novi projekt Dunjaluk pripremaju mjesecima, a ovo će biti i prvo predstavljanje hrvatskoj publici.

A što svira Dunjaluk? Najbolje sami sebe opisuju: “Dunjaluk svira sevdalinke ispočetka, kao da su nove. Zanima nas kako možemo obući pjesmu kad ostane gola, kad s nje svučemo slojeve kafane i estrade. Dunja traži sebe u sevdahu, a Luka sevdah u sebi. Proces je eksperiment, a ono sto nastaje još nema imena.”

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Koncert se održava u sklopu projekta “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

The event is finished.

Datum

1. srpnja 2020.
Expired!

Vrijeme

20:00 - 23:00

Lokacija

Močvara

Organizator

Udruženje za razvoj kulture “URK”
Phone
+385 16159.668
Email
mochvara@urk.hr
Website
http://www.urk.hr/