O projektu

Od 13. do 15. listopada u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj održali smo Konferenciju Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru. Kroz brojne panele, diskusije, predavanja, kulturne programe i radionice  na konferenciji se razgovaralo o novom institucionalnom modelu društveno-kulturnih centara koji bi kao prostorna, ali i organizacijska infrastruktura mogli udomiti širi spektar udruga, umjetničkih organizacija, društvenih poduzetnika, lokalnih građanskih inicijativa i sličnih aktera. 

Predstavljeni su mogući odgovori koje civilno-društveni programi u partnerstvu s lokalnom zajednicom nude u vidu razvoja društveno-kulturnih centara te je pojašnjena važnost daljnjeg razvoja civilno-javnih partnerstava kao primjera demokratizacije upravljanja zajedničkim dobrima. Mapirane su prilike za razvoj ovakvih centara u kontekstu instrumenata podrške EU (poticanje obnove napuštenih i neiskorištenih prostora), saslušana iskustva inicijativa iz Hrvatske koja se zalažu za razvoj društveno-kulturnih centara te predstavljeni primjeri dobrih praksi iz Europe.

Konferencija Otvoreni grad – prema Intekulturnom društvenom centru dio je programa platforme Operacija grad: Upgrade koja se zagovaračkim aktivnostima i javnim događanjima zalaže za razvoj Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu. Platformu koordinira Savez udruga Operacija grad, a trenutno je čini niz organizacija iz šireg polja društvenog djelovanja među kojima su Centar za mirovne studije, Zelena mreža aktivističkih grupa, socijalna zadruga Okus doma i drugi.  

Cilj: Interkulturni društveni centar

Platforma Upgrade u svom radu se zalaže za razvoj i otvaranje Interkulturnog društvenog centra koji bi kroz inovativne i kreativne prakse mogao odgovoriti na potrebe lokalne zajednice i šireg civilnog društva, ali i na aktualne društvene i kulturne izazove s kojima se suočava grad Zagreb.

Stvaranjem zajedničkog prostora u kojem se isprepliću prakse solidarne ekonomije, održivog razvoja te kulture i umjetnosti, otvaraju se perspektive u kojima izazovi nisu percipirani kao prijetnja već kao poticaj.

UfaFabrik iz Berlina, poznatija kao ‘održiva oaza kulture’, po mnogima je jedan od takvih primjera interkulturnog društvenog centra. UfaFabrik je kroz više od 35 godina djelovanja postala mjesto za istraživanje i eksperimentiranje s ekološkim tehnologijama – od fotonaponskh i drugih obnovljivih izvora energije, korištenja kišnice, zelenih krovova i ekološke revitalizacije do građevina od gline ili balirane slame. Djelovanje UfaFabrika prvoga je dana konferencije predstavio Werner Wiartalla.

Ludvig Duregård predstavio je projekt Subtopia, prostrani suburbani raj u Botkyrki, predgrađu Stockholma. To je multikulturni centar koji funkcionira kao platforma za više od 80 organizacija iz područja kulture. Glavna je nit vodilja njihovog rada suradnja između kulture, edukacije, poslovnog sektora i društvenog angažmana.

Program

Ugledni indijski profesor kazališta i izvedbene umjetnosti Rustom Bharucha u petak, 14. listopada, u prostorima Akademije dramskih umjetnosti (Frankopanska 22), održao je predavanje o konceptu interkulturalizma, preispitujući njegovo značenje kako u globalnom, tako i u lokalnom kontekstu.

Bharuchino predavanje naslovljeno “Preispitivanje interkulturalizma: od izvedbe do politike” ponudilo je zanimljivu kritiku interkulturalizma u kontekstu liberalnog individualizma, egzotične upotrebe Drugih i kulturnog turizma. U tom je kontekstu istaknuto kako interkulturalizam kao politiku zagovaraju širom Europe političari i kreatori politike koji je sve češće koriste kao kritiku percipiranog neuspjeha multikulturalizma. Bharucha dolazi sa Jawaharlal Nehru sveučilišta iz New Delhija i bivši je savjetnik fonda Prince Claus Fund for Culture and Development u Nizozemskoj, irskog Vijeća za umjetnost te fondacije Ford iz SAD-a.

U večernjem dijelu programa, u četvrtak, 13. listopada, u 21 sat, u Zagrebačkom plesnom centru nastupila je kazališna skupina BADco. i izvela predstavu Stranac, inspiriranu istoimenim remek djelom Alberta Camusa. U subotu, 15. listopada, u Pogonu Jedinstvo u 20 sati D.B. Indošpredstavio je interaktivnu zvučnu instalaciju Jedan ili više šahtofona. Dio konferencijskog programa posvećen je radionicama.

U subotu, 15. listopada održale su se čak tri radionice: Radionica o interkulturnoj medijaciji u obrazovnom sustavu, Radionica razmjene bez novca i Dizajnerska početnica u gostima: dizajnerski crtež.

Partneri

Projekt su provele udruge iz područja kulture, ljudskih prava, umjetnosti i mladih, okupljene u Platformu Upgrade.

Kontejner / Biro suvremene umjetničke prakse
Udruženje za razvoj kulture 'URK'
Slobodne veze - Udruga za suvremene umjetničke prakse
Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade