O projektu

Projekt Korak dalje – Prema uključivoj kulturi nastavak je zalaganja organizacija civilnog društva u okviru platforme Upgrade za uspostavljanje novog društveno-kulturnog centra koji će služiti brojnim i raznolikim potrebama građana i odgovoriti na aktualne društveno-kulturne izazove s kojima se Zagreb svojim rastom i razvojem suočava.

Jedan od mogućih odgovora na ove izazove upravo su novi tipovi ustanova koji se oslanjaju na zajedničko upravljanje od strane različitih tipova dionika te uključivanje interkulturalnosti kao horizontalnog pristupa u razvoju zajednice.

Projektom želimo omogućiti brojnije, raznovrsnije i kvalitetnije dugoročne suradničke programe koji će uključivati veći broj korisnika i odvijati se u dijelovima grada u kojima je detektiran izražen nedostatak kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 799.440,67 kn, od čega je 679.524,57 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

Studija UN-a procjenjuje da će do 2050. godine 66% svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Promjene u ekonomskim, ekološkim i društvenim odnosima koje donosi ubrzana urbanizacija sa sobom donose i velike izazove, a kako će gradovi izgledati u budućnosti uvelike ovisi i o sadašnjosti i načinima na koje ćemo doprinijeti njihovu razvoju. Strategija Europe 2020 kao ključne čimbenike održivog razvoja prepoznaje razvoj vještina i zapošljivosti u lokalnim zajednicama, suzbijanje siromaštva, integraciju izbjeglica te inovativno i odgovorno upravljanje gradom.

Cilj: Interkulturni društveni centar

Platforma Upgrade u svom radu se zalaže za razvoj i otvaranje Interkulturnog društvenog centra koji bi kroz inovativne i kreativne prakse mogao odgovoriti na potrebe lokalne zajednice i šireg civilnog društva, ali i na aktualne društvene i kulturne izazove s kojima se suočava grad Zagreb.

Stvaranjem zajedničkog prostora u kojem se isprepliću prakse solidarne ekonomije, održivog razvoja te kulture i umjetnosti, otvaraju se perspektive u kojima izazovi nisu percipirani kao prijetnja već kao poticaj.

Projektom se žele omogućiti brojniji, raznovrsniji i kvalitetniji dugoročni suradnički programi koji će doprinijeti razvoju sudioničkog modela upravljanja i ojačati kapacitete za osmišljavanje i provedbu kulturnih aktivnosti koje uključuju novi tip transformirane lokalne zajednice.

U suradnji s organizacijama civilnog društva, umjetnicima i lokalnom zajednicom, kroz niz kulturno umjetničkih i društvenih događanja, projekt  promovira socijalnu uključivost i unapređenje interkulturalnog dijaloga.

Program

U sklopu javne kampanje projekta organiziramo niz kulturno-umjetničkih i društvenih događanja, od kojih će mnogi biti provedeni u suradnji s lokalnom zajednicom. Cilj je kampanje promovirati model razvoja grada temeljenog na prihvaćanju različitosti, inkluziji marginaliziranih i podzastupljenih društvenih skupina, kulturnoj razmjeni te na aktivnoj građanskoj participaciji.

 

Nažalost, trenutno nema planiranih događanja!

Vijesti

Tereti – fiktivni solo cirkus

Tereti – fiktivni solo cirkus

U sklopu programa Situacije na Trešnjevačkom placu održan je performans Cirk POZORa – fiktivnog solo cirkusa pod nazivom “Tereti (pokretna teretna instalacija)”.

Dramsko pisanje – nove generacije

Dramsko pisanje – nove generacije

Na razgovoru o queer dramskom pismu sudjelovali su redatelj Ivica Buljan, dramaturginja i spisateljica Jasna Jasna Žmak te nagrađivani dramatičar Espi Tomičić, uz moderaciju dramaturginje Nine Gojić.

Mane Mei – Poslojavanje

Mane Mei – Poslojavanje

Vrijeme korone, karantene, samoizolacije, socijalne distance – sve je to inspiriralo street art umjetnika Manu Meia na stvaranje novih radova predstavljenih u Galeriji Siva.

Partneri

Projekt Korak dalje – Prema uključivoj kulturi provodi niz udruga iz područja kulture, ljudskih prava, umjetnosti i mladih. Nositelj projekta je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, a kao partneri sudjeluju Savez udruga Operacija grad, AKC Attack!, Udruženje za razvoj kulture “URK”, Centar za mirovne studije, Multimedijalni institut, Kontejner/Biro suvremene umjetničke prakse te kustoski kolektiv WHW/Što, kako i za koga.