O projektu

Cilj je platforme i kampanje “Zagreb: otvoreni grad?” propitivanje granice grada i javno zagovaranje otvaranja Interkulturnog društvenog centra koji će odgovoriti na aktualne društveno-kulturne izazove s kojima se suočava grad Zagreb. 

S jedne strane, Zagreb je postao važno turističko odredište otvoreno za susrete najrazličitijih kultura, dok je s druge strane sve više njegovih građana suočeno s nezaposlenošću, siromaštvom i isključenošću. Kako suzbijamo siromaštvo i poboljšavamo kvalitetu života stanovnika grada? Kako se osnažujemo da budemo aktivni dijelovi društva? Oblikovanje novih prostora suradnje i dijaloga brige su svih europskih gradova – pa i Zagreba.

Dinamična mjesta dijaloga i tolerancije, solidarnosti, kreativnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osnaživanja građana za aktivno sudjelovanje u društvu u gradu se Zagrebu mogu kreirati zajedničkim djelovanjem:

  • solidarne ekonomije,
  • održivog razvoja,
  • interkulturnog dijaloga,
  • socijalnog poduzetništva,
  • te kulture i umjetnosti –

u civilno-javnom partnerstvu s gradom.

Cilj: Interkulturni društveni centar

Promišljanje inovacija unutar polja kulture te otvorenost za djelovanje unutar šireg društveno-političkog konteksta usmjerilo je aktere nezavisne kulture ka promišljanju i zagovaranju modela društveno-kulturnog centra (DKC). Namjena takvih centara je da odgovore na transdisciplinarne i transsektorske potrebe kulture, organizacija civilnog društva i drugih polja društvenog djelovanja te lokalne zajednice. U tom smislu društveno-kulturni centri jesu ili mogu postati važna mjesta okupljanja građana i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u raznolike aktivnosti organizacija civilnog društva i šire.

Pored osiguravanja povećanog pristupa kulturi i kreativnim aktivnostima, oni su i prostori u kojima se ostvaruje socijalna integracija kroz razvoj raznovrsnih interkulturnih programa. Takvi programi su usmjereni različitim manjinama, te povećavaju njihovu vidljivost u društvu, potiču njihovo aktivno uključivanje u zajednicu te promoviraju njihova prava.

Društveno-kulturni centri mogu postati ključna poluga društvenog poduzetništva te time mogu snažno doprinijeti socijalnom uključivanju i zapošljavanju te sveukupnom društveno-ekonomskom razvoju. To su također prostori u kojima bi se mogli provoditi različiti oblici neformalnih edukacijskih programa kojima se potiče cjeloživotno obrazovanje različitih društvenih skupina.

Program

U sklopu projekta organiziramo niz kulturno-umjetničkih i društvenih događanja, od kojih se mnogi provode u suradnji sa samim stanovnicima. Organiziramo festival koji okuplja lokalnu zajednicu, azilante i izbjeglice iz centra Porin, glazbene večeri pripadnika manjina i socijalno ugroženih skupina, književne razgovore te niz intervencija u javnom prostoru koje za cilj imaju podizanje vidljivosti teme interkulturnog dijaloga.

 

Nažalost, trenutno nema planiranih događanja!

Vijesti

Bitno je poticati susret i suradnju

Bitno je poticati susret i suradnju

Stéphanie Lucien-Brun, volonterka u lyonskom društvenom centru Locaux Motiv’ bila je gošća simpozija “Iskustva društveno-kulturne suradnje i povezivanja” koji je Operacija grad / Platforma Upgrade organizirala u sklopu Clubture Foruma.

Poticati empatiju koja vodi solidarnosti

Poticati empatiju koja vodi solidarnosti

Na simpoziju “Iskustva društveno-kulturne suradnje i povezivanja” koji je Savez udruga Operacija grad / Platforma Upgrade organizirala u sklopu Clubture Foruma, gostovao je Martin Mikhail, jedan od osnivača društvenog centra RISC iz Readinga.

Dan Dugava, 25. i 26. svibnja

KAD? U petak i subotu, 25. i 26. svibnja 2018. GDJE? Park Dugave, Školski prilaz 7 ŠTO? Poučna šetnja, Glazbeno natjecanje za djecu, kreativne radionice, predstavljanje sportskih klubova, zdrava hrana, Sajam kreativaca TKO? Građanska incijativa Dugave La Musica Dječji...

Partneri

Projekt su provele udruge iz područja kulture, ljudskih prava, umjetnosti i mladih, okupljene u Platformu Upgrade.

Kontejner / Biro suvremene umjetničke prakse
Udruženje za razvoj kulture 'URK'
Slobodne veze - Udruga za suvremene umjetničke prakse
Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade