U petak, 21. travnja 2023.  od 11:30 sati dođite u Centar mladih Ribnjak i Park Ribnjak i priključite nam se na cjelodnevnom događanju “Gradimo drugačiji kvart” na kojem otvaramo izložbu, vodimo javni razgovor, popravljamo zajedno te zaokružujemo dan s interkulturnom večerom.

Nakon uspješnih događanja kojima je Platforma Upgrade u suradnji s Centrom mladih Ribnjak pilot-program Interkulturnog društvenog centra zaključujemo raznovrsnim i zanimljivim cjelodnevnim događajem Gradimo drugačiji kvart.

Dan ćemo započeti u Parku Ribnjak u 11:30 sati otvorenjem izložbe fotografija učenika_ca Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i press konferencijom. Predstavit ćemo pilot program Interkulturnog društvenog centra, Platformu Upgrade, suradnju Centra mladih Ribnjak i Platforme Upgrade te otvoriti izložbu Gradimo drugačiji kvart. Izložba nastala iz fotografskih objektiva učenika ŠPUD-a potaknut će vas na upoznavanje života kvarta, parka i Centra mladih Ribnjak te na aktivnu šetnju pošto će biti predstavljena u zelenilu prekrasnog Parka Ribnjak.

U 12:30 sati u velikoj dvorani Centra mladih Ribnjak otvorit ćemo javni razgovor na temu klimatskih izbjeglica na kojem će govoriti:

–  dr. sc. Drago Župarić-Iljić, profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak za migracije

Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije i klimatska aktivistkinja

Lucija Mulalić, voditeljica projekata – Centar za mirovne studije

Kroz razgovor će se publici predstaviti relativno novi koncept klimatskih izbjeglica i izbjeglištva uzrokovanog klimatskim promjenama, fenomenom koji će kroz naredne godine globalno postati sve relevantniji te će se tematizirati što to znači za migracije u Hrvatskoj.

U 17:00 sati, u klubu Centra mladih Ribnjak ponavljamo popularnu i održivu radionicu oživljavanja nefunkcionalnih aparata i predmeta “Popravimo zajedno” gdje građani mogu donijeti svoje nefunkcionalne predmete i aparate koje će volonteri pokušati popraviti kako bi se promoviralo ponovnu upotrebu i smanjenje stvaranja otpada kao važne aspekte održivog življenja. Za sudjelovanje se potrebno unaprijed najaviti i javiti koji bi predmet htjeli popraviti (te o kakvom kvaru/problemu se radi) kako bi se mogli pripremiti odgovarajući alati i dijelovi.  Prijaviti se može putem e-maila  eugen@zelena-akcija.hr ili na broj 095 515 0612. Svatko može donijeti samo jedan predmet koji se može ponijeti u rukama.

Nakon radionice, Centar za mirovne studije će s korisnicima, pojedincima i kolektivima, Centra mladih Ribnjak održavati Razgovor: “Bili smo na Ribnjaku” o njihovim potrebama i raznovrsnim aktivnostima koje su provodili i provode u Centru.

Kao završetak cjelodnevnog programa od 20:00 održat će se besplatna, otvorena interkulturna večera iz afričkog restorana Mama Veek’s.Na večeru su pozvani svi stanovnici kvarta i šire, a s obzirom na to da je u tijeku Bajram, večera se održava u ovo vrijeme kako bi se uskladila s iftarom (prekidanjem posta) i time bila inkluzivna za sve. Večera je otvorena te nisu potrebne prethodne najave niti prijave.   

Ovaj događaj organizira se u sklopu kampanje “Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu”.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta “Platforma Upgrade i Centar mladih Ribnjak: Gradimo drugačiji kvart” koji je ostvaren uz financijsku potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku suradnju i civilno društvo.