Platforma Upgrade srdačno Vas poziva na izložbu „Riya Min“, mladog umjetnika Jana Jafe koju Platforma Upgrade postavlja u suradnji s Pogonom – zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade od 22. do 26.11.

Ulaz na izložbu je moguć od 22.11. 19:30, službeno otvorenje je u 20:00, a postav je otvoren od 23. – 26.11. svakim danom od 16:00 – 20:00. 
Velika dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanska struga 34

Na izložbi naziva Riya Min (Moj put) Jan Jafo izlaže radove nastale u posljednje dvije godine s fokusom na samog autora i ljude koji ga okružuju. Velik su dio ovog opusa autoportreti, krećući od djetinjstva preko ˝Dječaka za šivaćom mašinom˝ do danas. Jedan od njih posebno privlači pažnju; riječ je o radu naziva ˝Sličnosti˝ na kojem vidimo izdužene glave u različitim položajima i s drugačijim izrazima lica, ali vidljivo je da su to lica iste osobe. Autoportret ˝Don’t ignore me˝ nastao je po dolasku u Hrvatsku, kada se ovaj mladi Kurd osjećao nevidljivim među ljudima. Budući da mu je umjetnost forma terapije, motivi su često teški i lica melankolična, no Jan Jafo protiv toga se bori bojama, ispunjavajući slike jakim koloritom. Primjerice, na slici koju umjetnik naziva ˝Stara vremena˝ (˝Old days˝) u centru je nešto mlađi Jan Jafo na proslavi Bajrama, okružen šarenim ukrasima i slatkišima, no usred festivalske atmosfere njegovo je lice sjetno. Medijem i atmosferom u kontrastu s ostalim radovima bitno mjesto na izložbi zauzima film koji je nastao spajanjem kratkih dnevničkih videozapisa (vlogova) koje je autor svakodnevno snimao. Film je satkan od mnoštva kratkih isječaka druženja s prijateljima i njihovih zajedničkih aktivnosti, čime se gradi atmosfera potpune pripadnosti. 

Slike Jana Jafa postavljene su u kružne forme, no imaju prolaz taman dovoljno velik da se može ući, i to otvaranje nudi potencijal međukulturne razmjene i dijaloga. Osjećaj pripadnosti nekoj sredini i ljudima može se graditi dugo, a nekada ga može stvoriti kontakt očima ili posjet izložbi.  

Ana Kovačić

Izložbu organizira Platforma Upgrade, inicijativa organizacija civilnog društva koje su se okupile oko zajedničke ideje promicanja novih, inovativnih te kreativnih interkulturnih i društvenih praksi, s ciljem osnivanja Interkulturnog društvenog centra.

Jan Jafo umjetnik je rođen 4. travnja 2002. godine u kurdskoj obitelji u Alepu, Sirija. Posljednje dvije godine živi u Zagrebu gdje pohađa srednju školu za medijskog tehničara. Paralelno s time radi u korisničkoj podršci, stječući dragocjeno iskustvo u komunikacijama i rješavanju problema. U slobodno vrijeme, kojeg nema puno, volontira u udruzi Are you Syrious? uz koju je vezan od svojih početaka u Hrvatskoj. Iako se umjetnošću počeo baviti tijekom pandemije, već je nekoliko projekata iza njega: 2022. imao je prvu izložbu Pravda i nepravda u knjižnici Dugave, a 2023. godine sa Selmom Banich radio je na projektu Savijanje gnijezda u AK Galeriji u Koprivnici, napravio je ilustracije za Dan izbjeglica u Centru mladih Ribnjak te je imao izložbu Bijeg od stvarnosti u Culture Hubu Croatia u Splitu. Nedavno je ostvario prvu suradnju s Pogonom, radeći mural s umjetnicom Helenom Nemec / Helakopter.

Postav: Roko Šikić                                                                                                                                       
Produkcija: Platforma Upgrade i Pogon                                                                                
Dizajn letka: Helena Nemec

Program podržavaju: 
Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i civilno društvo
Zaklada Kultura nova