Idućeg utorka, 5. listopada, s početkom u 12 sati Platforma Upgrade organizira javni razgovor “Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu: Interkulturni društveni centar, javni prostori i participativno upravljanje” koji će se održati u prostorima AKC Attacka te će biti dostupan svima preko Facebook Live Streama.

Sudionice javnog razgovora bit će Iva Zenzerović (Centar za mirovne studije; Platforma Upgrade), Marta Kiš (zastupnica u Skupštini Grada Zagreba; Gradski odbor za prostorno uređenje) te Mirela Travar (Operacija grad; Platforma Upgrade) dok će razgovor moderirati Domagoj Šavor (Savez udruga Klubtura; Mreža društveno-kulturnih centara DKC-HR).

Javni razgovor se održava u sklopu kampanje “Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu” te se njime planiraju obuhvatiti važne teme kao što je temeljna ideja interkulturnog društvenog centra, uloga participativnosti i nezavisne kulturne scene u stvaranju društveno-kulturnih centara, predstavljanje zagovaračkih ciljeva Platforme Upgrade, koja se zalaže za uspostavu interkulturnog društvenog centra u Zagrebu, te predstavljanje politike upravljanja javnim prostorima od strane nove gradske uprave.

Kampanja Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu je dio projekta “Upgrade – Istraživanje potencijala interkulturnog društvenog centra” kojim se želi pridonijeti transformaciji kulturnog sustava odmičući se od shvaćanja kulture kao isključivo sektorske politike, približavajući je i povezujući s drugim područjima društvenosti, obrazovanja i integracije. Upgrade time želi odgovoriti na realne potrebe koje se nameću novom slikom grada, istražiti koji bi utjecaj ustanova kao interkulturni-društveni centar imala na lokalnu zajednicu te otvoriti prostor kulturnih i umjetničkih praksi svim stanovnicima te zajednice. Projekt se provodi uz financijsku podršku Zaklade “Kultura Nova”.

U kampanji sudjeluju organizacije, članice, Platforme Upgrade koje se bave kulturom, umjetnošću i mladima kao i organizacije čija su glavna područja djelovanja integracija, ljudska prava, održivo življenje i zaštita okoliša: Autonomni kulturni centar – AttackCentar za mirovne studije (CMS), Generator multidisciplinarnih koprodukcija (GMK),KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakseKulturtreger (Booksa), KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društvaMultimedijalni institut (MI2, Mama), Operacija GradPogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mladeSlobodne veze / Loose AssociationsUdruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb (UBU), Udruženje za razvoj kulture “URK” (Močvara), kustoski kolektiv What, How & for Whom (WHW), Zelena akcija i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).