Platforma Upgrade srdačno poziva sve zainteresirane na konferenciju “Upgrade: Za Interkulturni društveni centar u Zagrebu”, koja će se održati 5. srpnja od 11h u Centru mladih Ribnjak.

U vrijeme kad naš grad postaje novi dom za osobe raznih kulturnih i etničkih pozadina, kad postaje utočište za osobe koje su dislocirane od svojih domova, potrebna su nam nova mjesta u zajednici gdje se svi stanovnici mogu okupiti i djeliti zajednička iskustva kulture, edukacije i susreta, kako bi Zagreb mogao uistinu postati kozmopolitski grad.

Zbog toga je tema konferencije razgovor o višegodišnjem zagovaračkom nastojanju Platforme Upgrade – osnivanje Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu, kao nastavak i nadogradnja projekta o osnivanju ustanova civilno-javnog partnerstva u kulturi, koja je započela inicijativom za osnivanje Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Na konferenciji ćemo sa stručnim osobama, ali i svim zainteresiranim građanima_kama grada Zagreba razgovarati o kulturnim i drugim sadržajnim potrebama zajednice, suživotu kroz interkulturualnost, uključivanju svih članova zajednice u kreiranje sadržaja kulturnih institucija prema njihovim potrebama i uz njihov glas te, na kraju, i mogućnostima realizacije Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu.


Program konferencije:

10:00 – Registracija i kava

11:00 – Početak i uvodna riječ

11:20 – 1. Panel: “Zagreb, otvoreni grad?”

Govornici: Igor Petričević (Socijalni antropolog i sociolog s interesom za urbanu antropologiju, antropologiju migracija i grupne kontakte), Iva Grubiša (asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu) i članovi Panafričkog društva u Hrvatskoj.

Moderatorica: Iva Zenzerović (Centar za mirovne studije)

Zagreb želi biti otvoreni grad. Otvaranje prostora za zajednički život i interkulturnu praksu važan je proces za sve koju tu žive, onih koji su došli ili će u naš grad tek doći.Na prvom panelu s našim sugovornicima razgovaramo o tome zašto je u gradskom tkivu važno otvarati prostore za društveni i interkukturni dijalog, kako da postojanje takvih prostora bude znak dobrodošlice i ujedno resurs za razvoj interkulturalnosti koja je u svijetu višestrukih migracija već tu, a neminovno i pred nama. Kako se otvoriti i biti podrška onima kojima je ona potrebna, doprinijeti kroz polja društvenosti i kulture, kako razmjenjivati i stvarati novo zajedničko iskustvo?

13:00 – Pauza:Vege/veganski prigrisci i osvježenja

13:45 – Kratki pregled rada Platforme Upgrade

14:05 – 2. Panel: “Interkulturni društveni centar u Zagrebu”

Govornici: Jelena Ricov (u ime Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, viša stručna savjetnica u GU Grada Zagreba), Domagoj Šavor (Mreža društveno-kulturnih
centara DKC-HR), Janja Sesar (Pogon) i Pavlica Bajsić (Centar mladih Ribnjak).

Moderatorica: Mirela Travar (Operacija grad)

Zašto Zagrebu treba interkulturni društveni centar? Kako hibridne ustanove mogu pomoći odgovoriti na potrebe lokalne zajednice? Kako zajedničko djelovanje aktera iz raznih područja kulture i društvenosti može ostvariti trajnu promjenu? Na ova pitanja ćemo nastojati dati odgovore na našem drugom panelu…

15:30 – Kraj programa i neformalno druženje


Za sudjelovanje na konferenciji potrebno je ispuniti prijavnicu: https://forms.gle/5tZ5YuER4LM5TYb29

Veselimo se zajedničkoj raspravi i druženju!

____________________________________


Konferencija “Upgrade: Za Interkulturni društveni centar u Zagrebu” organizira se u sklopu kampanje “Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu” te je dio projekta “ Platforma Upgrade: Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu” kojim se nastavlja zagovaračko djelovanje platforme Upgrade s ciljem osnivanja Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu. Projekt se provodi uz financijsku podršku Zaklade “Kultura Nova”.

____________________________________

Platforma Upgrade je neformalna mreža organizacija civilnog društva iz različitih sektora djelovanja (ljudskih prava, održivog življenja, ekologije, područja kulture, umjetnosti i mladih) koju koordinira organizacija Operacija grad.Cilj Platforme Upgrade je razvoj i otvaranje Interkulturnog društvenog centra (IDC) koji kroz inovativne i kreativne prakse odgovara na potrebe lokalne zajednice i šireg civilnog društva, ali i na aktualne društvene i kulturne izazove grada Zagreba.


Članice Platforme Upgrade su: AKC Attack!, Booksa/Kulturtreger, Centar za mirovne studije, Generator multidisciplinarnih koprodukcija/GMK, KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Kulturpunkt/Kurziv, MaMa/Multimedijalni institut, Močvara/URK, Operacija grad, Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Slobodne veze, UBU – Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, WHW/Galerija Nova, Zelena akcija i ZMAG.