Posljednje pobune postbolonjske Europe

7. svibnja 2020

Korak dalje: prema uključivoj kulturi

Projekt je nastavak zalaganja organizacija civilnog društva u okviru platforme Upgrade za uspostavljanje novog društveno-kulturnog centra koji će služiti brojnim i raznolikim potrebama građana i odgovoriti na aktualne društveno-kulturne izazove s kojima se Zagreb suočava.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 799.440,67 kn, od čega je 679.524,57 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

=

Srpski pisac Saša Ilić trebao je sredinom ožujka gostovati u književnom klubu Booksa, u sklopu projekta Korak dalje – Prema uključivoj kulturi, gdje je s njim trebala razgovarati književna kritičarka i publicistkinja Katarina Luketić. Kao i ostalim kulturnim i javnim događanjima, planove nam je pomrsio COVID-19, no razgovor se ipak dogodio u samoizolaciji, na primjerenoj fizičkoj distanci, u kojima su egzistencijalno-naturalistički i melankolično-poetički motivi Ilićeva nagrađenog romana Pas i kontrabas dobili novu interpretativnu dimenziju.

Aktualne društvene traume kao recidivi rata; kontrola države i sloboda pojedinca; antipsihijatrija i zdravlje; revolucija i melankolija; Europa i Jugoslavija – neke su od tema ovoga razgovora koji u obliku intervjua u dva nastavka možete čitati na portalu booksa.hr.

Intervju je objavljen u sklopu projekta “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

Pročitajte i…

Poezija na živo – Dorta Jagić

Poezija na živo – Dorta Jagić

Pjesnikinja Dorta Jagić i voditelj Ivan Šamija razmjenjivali su iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Tereti – fiktivni solo cirkus

Tereti – fiktivni solo cirkus

U sklopu programa Situacije na Trešnjevačkom placu održan je performans Cirk POZORa – fiktivnog solo cirkusa pod nazivom “Tereti (pokretna teretna instalacija)”.