Zelena akcija, Platforma Upgrade i Centar mladih Ribnjak vas pozivaju na projekciju filma “Halla ide u rat” i popratni razgovor koji će se održati u petak, 10. ožujka, u 18 sati u Velikoj dvorani (1.kat) Centra mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1, Zagreb). 

Događaj je prvenstveno namijenjem učenicama i učenicima srednjih škola, ali je otvoren i za širu javnost. Očekujte jako zabavan i poučan film te zanimljiv razgovor na temu klimatskih promjena i aktivizma nakon filma. 

Prijavite se putem online obrasca na poveznici: https://forms.gle/6UuQ2Cruki4mNF9x9 .

Projekcija filma i razgovor su besplatni. 

O FILMU

“Halla ide u rat” (Kona fer í stríð, 101′ / R: Benedikt Erlingsson, 2018.) je islandska akcijska komedija koja je uz nagrade LUX Europskog parlamenta i SACD u Cannesu, osvojila i domaću publiku kada je 2018. pobrala Nagrade publike na Zagreb Film Festivalu. Upoznajte Hallu, pedesetogodišnju Islanđanku koja je u javnoj sferi simpatična voditeljica lokalnog zbora, dok u privatnoj samostalno i uspješno sabotira masivna postrojenja aluminijske industrije. Hallin cilj je zaštita prirodnih dobara od krupnog kapitala, sprečavanje klimatskih promjena i daljnje eksploatacije prirode. Uništavanjem dalekovoda želi skrenuti pozornost javnosti i vlade, a potencijalne investitore kreiranjem nacionalnog skandala odvući od ulaganja. Na vrhuncu svog aktivističkog pothvata, Halla biva obaviještena da je njezin zahtjev za posvajanjem, koji je predala prije pet godina i pritom ga potpuno smetnula s uma, odobren. U ratom razrušenoj Ukrajini, čeka je djevojčica Nika. Oduševite se i inspirirajte ovom zaokruženom i upečatljivom pričom koja je vješto izbjegla postati obična angažirana „pripovijetka“ o klimatskim promjenama. Film je režirao bivši aktivist koji se i sam nekoć vezao za strojeve. Prema riječima “Hollywood Reporter”, ovo je “vješto zamišljena i nadrealno ispripovijedana priča o čovjeku i prirodi – ili, u ovom slučaju, o ženi i prirodi – no s više emocionalne dubine i oštrih političkih poruka.” 

Pogledajte trailer za film na poveznici.

Projekcija filma i razgovor organiziraju se u sklopu projekta “Platforma Upgrade i Centar mladih Ribnjak: Gradimo drugačiji kvart” koji vodi organizacija Operacija grad, a partneri na projektu su ustanova Centar mladih Ribnjak i organizacije AKC Attack, Centar za mirovne studije, KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Zelena akcija, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger i UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb. Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku suradnju i civilno društvo. 

Ovaj je događaj dio kampanje Platforme Upgrade pod nazivom “Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu” te se prikazuje u sklopu “Filmskih večeri OFF” kao zagrijavanje za jubilarni 10. Okolišni filmski festival (OFF) Zelene akcije.