Radionica umrežavanja i zagovaranja

5. lipnja 2019
Radionica umrežavanja i zagovaranja

Korak dalje: prema uključivoj kulturi

Projekt je nastavak zalaganja organizacija civilnog društva u okviru platforme Upgrade za uspostavljanje novog društveno-kulturnog centra koji će služiti brojnim i raznolikim potrebama građana i odgovoriti na aktualne društveno-kulturne izazove s kojima se Zagreb suočava.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 799.440,67 kn, od čega je 679.524,57 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

=

U srijedu, 29. svibnja u prostorima Pogona u Mislavovoj ulici održana je UPGRADEova radionica umrežavanja i zagovaranja na kojoj su sudjelovali sudionici projekta Korak dalje: prema uključivoj kulturi. Cilj radionice bio je:

  • definirati smjer razvoja platforme UPGRADE
  • osmisliti načine povezivanja aktivnosti koji se provode unutar platforme
  • osmisliti modele širenja platforme i daljnje umrežavanje

koji će doprinijeti nastavku našeg zagovaranja za osnivanje Interkulturnog društvenog centra utemeljenog na javno-civilnom partnerstvu.

U prvom dijelu radionice fokus je bio na partnerskoj viziji platforme UPGRADE, što ona predstavlja za sudionike radionice i njihove organizacije te kako oni vide njen daljnji razvoj. Na temu osmišljavanja budućnosti platforme nadovezala se izrada mape trenutačnih i budućih aktivnosti Upgradea unutar i izvan projekta “Korak dalje”.

Ključna aktivnost radionice je bila izrada mape aktera. Aktivnost se izvodila procesno, radom u grupama te se finalno raspravila u plenumu. Rezultat ovog procesa je bio izrada “krugova partnerstava” gdje najuži krug predstavlja dionike s kojima organizacija članice UPGRADEa surađuju dugotrajno, uspješno i kontinuirano, unutar svog primarnog područja djelovanja, a najširi krug predstavlja aktere s kojima nemamo kontinuiranu niti sustavnu komunikaciju i/ili suradnju, a željeli bismo je ostvariti u cilju osnaživanja platforme i njenih zagovaračkih ciljeva.

Sljedeći koraci u ovome procesu su inicijalna komunikacija i ostvarivanje početne suradnje s mapiranim akterima. To se se postići tako što će svaka organizacija članica komunicirati s dionicima iz svog “kruga” te se će oni dalje pozivati na sastanke i radionice u organizaciji platforme Upgrade.

Na kraju radionice dogovoreni su daljni koraci i plan rada, prije svega usmjeren na daljnje umrežavanje s mapiranim dionicima.

Radionica je odražana u sklopu projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi koji provode zagrebačke udruge iz područja kulture, umjetnosti, ljudskih prava i mladih. Projektom se žele omogućiti brojniji, raznovrsniji i kvalitetniji dugoročni suradnički programi koji će doprinijeti razvoju sudioničkog modela upravljanja i ojačati kapacitete za osmišljavanje i provedbu kulturnih aktivnosti koje uključuju novi tip transformirane lokalne zajednice.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 799.440,67 kn, od čega je 679.524,57 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Pročitajte i…

Poezija na živo – Dorta Jagić

Poezija na živo – Dorta Jagić

Pjesnikinja Dorta Jagić i voditelj Ivan Šamija razmjenjivali su iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Tereti – fiktivni solo cirkus

Tereti – fiktivni solo cirkus

U sklopu programa Situacije na Trešnjevačkom placu održan je performans Cirk POZORa – fiktivnog solo cirkusa pod nazivom “Tereti (pokretna teretna instalacija)”.