Situacije: The City Performs

7. listopada 2019
Situacije: The City Performs

Korak dalje: prema uključivoj kulturi

Projekt je nastavak zalaganja organizacija civilnog društva u okviru platforme Upgrade za uspostavljanje novog društveno-kulturnog centra koji će služiti brojnim i raznolikim potrebama građana i odgovoriti na aktualne društveno-kulturne izazove s kojima se Zagreb suočava.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 799.440,67 kn, od čega je 679.524,57 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

=

U petak, 27. rujna 2019. ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, meksički umjetnik Alejandro Chellet izveo je performans pod nazivom The City Performs.

Challet u Zagrebu boravi na rezidenciji AKC-a Attack, a u svojoj umjetničkoj praksi polazi od pitanja suživota, povezanosti čovjeka s prirodnim ciklusima te političkog i okolišnog kotnteksta urbanih zajednica. U multidisciplinarnom pristupu služi se javnim prostorom, arhitekturom i performansom u neposrednom kontaktu s publikom. Istraživanje umjetničkog potencijala javnog prostora započeo je u New Yorku, a krajem rujna njegovu izvebu mogli smo vidjeti i u Zagrebu.

“Volim reći da su ulice ‘studio’, a ujedno i izvor inspiracije kroz koje propitujem društvo u kojem boravim. Najveći dio svoje zalihe umjetnina skupio sam sa deponija industrijskog otpada i drugog ‘umjetničkog otpada’ koji sam našao na ulici. Ulice su i otvoreni forum za moje nastupe”, kaže Challet.

U svom performansu poigrao se pronađenim predmetima i vlastitim tijelom kojim je stupio u interakciju s prolaznicima, inspiriran životom zagrebačkih ulica i trgova.

Program Situacije organizirao je AKC Attack u sklopu projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

Pročitajte i…

Poezija na živo – Dorta Jagić

Poezija na živo – Dorta Jagić

Pjesnikinja Dorta Jagić i voditelj Ivan Šamija razmjenjivali su iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Tereti – fiktivni solo cirkus

Tereti – fiktivni solo cirkus

U sklopu programa Situacije na Trešnjevačkom placu održan je performans Cirk POZORa – fiktivnog solo cirkusa pod nazivom “Tereti (pokretna teretna instalacija)”.