Na panelu Zagreb, otvoreni grad? u sklopu Upgrade konferencije razgovaralo se o važnosti otvaranja prostora za društveni i interkukturni dijalog u gradskom tkivu.

Pripremio: Kulturpunkt.hr

Platforma Upgrade je 5. srpnja u Centru mladih Ribnjak organizirala konferenciju Upgrade: Za Interkulturni društveni centar u Zagrebu. Tema konferencije bila je višegodišnje zagovaračko nastojanje Platforme – osnivanje Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu, kao nastavak i nadogradnja projekta o osnivanju ustanova civilno-javnog partnerstva u kulturi, započetog inicijativom za osnivanje Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

 Na panelu Zagreb, otvoreni grad?, čiju vam audio snimku donosimo, razgovaralo se o važnosti otvaranja prostora za društveni i interkukturni dijalog u gradskom tkivu te kako da postojanje takvih prostora bude znak dobrodošlice i ujedno resurs za razvoj interkulturalnosti koja je u svijetu višestrukih migracija već tu, a neminovno i pred nama.

Govornici su bili Igor Petričević (Socijalni antropolog i sociolog s interesom za urbanu antropologiju, antropologiju migracija i grupne kontakte), Iva Grubiša (asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu), Abdoulie Jobe i Florette Pouabe, članovi Panafričkog društva u Hrvatskoj (PADUH) i glazbenik Commi Balde Kouyate. Panel su moderirale Iva Zenzerović i Lucija Mulalić (Centar za mirovne studije).

Konferencija je dio projekta  Platforma Upgrade: Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu kojim se nastavlja zagovaračko djelovanje platforme Upgrade s ciljem osnivanja Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu. Projekt se provodi uz financijsku podršku Zaklade Kultura Nova.