Platforma Upgrade srdačno vas poziva na program “Trnje: otvoreni kvart”, novi u nizu događaja kojim se testiraju aktivnosti interkulturne integracije kroz kulturu i umjetnost, s ciljem osnivanja Interkulturnog društvenog centra.

Nakon uspješnog programa prošle godine u Centru mladih Ribnjak, ove godine se aktivnosti provode u kvartu Trnje, zajedno s Pogonom, URK-om te UBU – Udrugom bivših učenika ŠPUD-a i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, kao večernji program koji tematizira interkulturne trenutke koji obilježavaju naš grad, integraciju pojedinaca drugih nacionalnih, kulturnih, etničkih, vjerskih i drugih pozadina u našem društvu te kako kroz kulturu možemo uspostaviti inkluzivan dijalog.

Program stoga nastoji približiti problematike s kojima se susreću osobe migrantske pozadine u Zagrebu i Hrvatskoj, ali i kreirati zajedničke trenutke interkulturnih susreta, dijaloga te zabave, s ciljem stvaranje inkluzivne atmosfere koja će, nadamo se, širiti i izvan ovog događaja.

Program:

18:00 (Velika dvorana Pogona Jedinstvo) – Tribina: Od eksploatacije do solidarnosti – strani radnici u Zagrebu

Otvoreni rasizam je nedavno postao politički mainstream u RH i jednostavno se uklopio među ostale uhodane metode gušenja radničkih i ljudskih prava. O sindikalnom organiziranju kao interkulturnom fenomenu pričamo iz povijesne, pravne i radničke perspektive uz Nikolu Vukobratovića, Sunčicu Brnardić i Swetu Pudasaini. Moderira Leonard Jurić.

19:30 (Velika dvorana Pogona Jedinstvo) – Otvoreni kvart? – Izložba fotografija učenika_ica ŠPUD-a: Mapiranje kvarta Trnje te rada s migrantima i izbjeglicama

Izložba „Otvoreni kvart?“ učenika_ica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna promatra kvart Trnje kao mjesto krajnosti i raznolikosti, ali si i postavlja pitanje njegove otvorenosti u kaosu njegovog urbanističkog razvoja te eklektičnost ulica, livada i nasipa. Poziva li on ili odbija? Učenici_e također dokumentiraju rad udruge Are you serious? koja se bavi integracijom migranata i izbjeglica, pružajući otvorena vrata svima u svoj kvart.

20:30 (Klub Močvara) – Interkulturni glazbeni program: Toumaranke Orchestra & etno/world music party by DJ Bezum

Za kraj večeri selimo se u Močvaru na glazbeni program i zabavu!

Toumaranke Orchestra je band koji se sastoji od afričkih i europskih glazbenika poput Mirka Prišlina, Krešimira Oreškog, Krune Carića, Ivana Marincela, Igora Pavlice, Maka Murtića, Abija Seydija, Ane Kovačić i drugih. Toumaranke znači autsajder na Susu jeziku. Susu je jedan od glavnih jezika Gvineje. Iako je njihov osnivač Abi Seydi podrijetlom iz Senegala, odlučio se za ovaj naziv jer se i sam pri dolasku u Hrvatsku osjećao pomalo kao autsajder. Glazbenici koji čine ovaj sastav kroz svoju glazbu prenose proživljena iskustva i nastoje širiti svijest o tome da smo u suštini svi isti bez obzira na kulturne i geografske zadatosti naših okruženja.

Za atmosferu prije nastupa i party nakon zaslužan je DJ Bezum koji je puštati zabavan i plesni miks etno/world music/kvalitetno-ali-sigurno-nikad-niste-čuli-za-to poslastica do sitnih sati.

Sav sadržaj je BESPLATAN te nisu potrebne prijave!

Facebook event: https://www.facebook.com/events/400628229569415
———————————–
Događaj se organizira uz financijsku podršku Grada Zagreb, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici. See less